logo
Vliegen op Moskou op 27 maart 2018
Terugvlucht van Beijing op 16 april 2018

Pilsje pakken met Tulga Gandavaa

Met Tulga en PaulWie kan er zeggen: ‘ik heb contacten in Ulaanbaatar - Mongolië?’. Niet veel. Uhhh ikke toevallig wel. :-)
En ja, ben je dan in de buurt, dan wordt het natuurlijk even samen een pilsje pakken.

Een reeds héél lang geleden gemaakte afspraak was nu! Een pilsje pakken met Tulga in Ulaanbaatar!


In een blog-item van 17 maart schreef ik dit:Afgelopen week contact gehad met Tulga Gandavaa. Hij is tja …… hoe zeg je dat ….. pffffff? Een Mongool :-). Maar dan ‘n echte. Een inwoner van Mongolië dus.


Ik ken Tulga vanuit de jaren 2008-2011 of zo. Ik had de website Hongarije Vandaag en ik zocht iemand die wat maatwerk aanpassingen aan de software kon doen. Daarvoor heb ik Tulga uit Ulaanbaatar gevonden. Hij heeft voor mij tal van problemen opgelost. Steeds vroeg ie $ 25,- wat met € 10,- kosten via Western Union naar Mongolië overgemaakt moest worden. Op enig moment heb ik $ 200,- bij hem gestald voor toekomstige werk. Heeft ie steeds keurig gedaan.
Hij heeft me nog eens gevraagd of ik ‘bij mij in de buurt’ iemand wilde pushen om te betalen. Tuurlijk Tulga. Wat is in de buurt? Uhhhhhh …. Parijs :-).Al ten tijde dat hij werk voor me deed hebben we de afspraak gemaakt dat als hij in Nederland zou komen, hij op bezoek zou komen in Breda en omgekeerd wanneer ik in Mongolië zou zijn we elkaar daar zouden treffen.

Het laatste deel van de afspraak is dus nu!

We hebben op advies van Tulga afgesproken in de Grand Khaan Irish Pub vlakbij het Sukhbaatar-plein, het centrale plein in Ulaanbaatar. Ik heb ´m om een suggestie gevraagd om af te spreken en aangegeven dat ik hem uitnodig in de tent die hij suggereert.

Het vinden van de tent is even een dingetje. Google maps geeft geen goede navigatie-ondersteuning, dus het is even puzzelen, maar met enige hulp via Messenger komen we er. De ontmoeting is hartelijk en het is buitengewoon leuk om elkaar na al die jaren te live te speken.

Aan gespreksstof géén enkel gebrek. Tulga is IT-er, maar dan meer van de technische soort, terwijl ik juist op het functionele vlak van de IT werk.
We beginnen maar eens met Joomla, de basis die ons bindt. Tulga volgt het al jaren niet meer en vindt het leuk te horen dat ik er vanaf ongeveer 2012 (dus nadat ie voor mij bouwde) websites ben gaan bouwen voor klanten en dat ik daarin nu een grote klantkring heb.

Tulga heeft inmiddels een eigen serviceburo waarin hij telefooncentrales voor klanten beheert. Hij heeft 10 medewerkers in dienst en doet het dus niet verkeerd! Graag zou ie willen expanderen naar het buitenland, maar het vinden van geschikt personeel is lastig in Mongolië.

Gaandeweg vertel ik ´m hoe plezierig en betrouwbaar ik de samenwerking met hem vond en hoe speciaal ik het gevonden heb (en nog vind) om contacten zó ver weg te hebben. Tulga vertelt dat ie het zelfde gevoel bij mij altijd heeft gehad. Soms mailde hij om 23.00 uur, terwijl het dan bij hem 5.00 uur in de ochtend was. Géén probleem, hij was immers vor mij aan het werk.
En de $ 25,-? Wat vond ie daar zelf van? Héél mooi betaald. Hij kon er indertijd hele leuke dingen mee doen! Het huidige gemiddelde maand inkomen in Mongolië ligt rond de € 300,-. Tien jaar geleden lag dat dus nóg lager!
Vrienden van ´m hadden gezegd: joh je moet $ 100,- vragen, maar dat heeft ie niet gewild. Hetgeen ie aan mij vroeg, vond ie mooi en was ie blij mee.

Ook Paul heeft volop gespreksstof. Natuurlijk komt het eigen bedrijfje van onze ‘sound engineer’ óók voorbij.

Als laatste snijden we de crypto-currencies aan. Tulga is een zogenaamde miner van de bitcoin en de litecoin. Een ‘miner’ is iemand die pc´s heeft staan die zeer krachtige berekeningen staan uit te voeren om bitcoins of litecoins te maken.
Ook WordPress komt nog voorbij en zo zijn er tal van onderwerpen geweest. Zeer inspirerend!

By the way: de centen uit Parijs heeft destijds gekregen.

Na een heerlijke maaltijd en een paar potten bier sluiten we de avond om 21.00 uur af. Een zeer waardevolle ontmoeting waarvan we allemaal hebben genoten. Onvergetelijk!

Paul en ik lopen terug naar ons hotel. Wandeling van zo´n 20 minuten. Tulga pakt de taxi naar huis.

Tulga:
I fulfilled my part of the deal :-). Be my guest as soon as you are in The Netherlands! We spent a wonderful evening together in Ulaanbaatar!

Geschreven door : Jan van Kuijk

Cor van Dijk
Jan en Paul,
Verrassend om een collega uit Mongolié te zelecteren en later te ontmoeten. Inspirerend verhaal. Goeie reis.
Cor

Marleen
Wat een bijzondere ontmoeting op zoveel km. afstand van Breda.
En vakgenoten onder elkaar!! Geweldig.inderdaad een avond om bij te schrijven in de analen. Van bitcoins en zo snap ik niks. Maar dat zal jullie niet vewonderen??
Groetjes
Marleen

Tulga
Thank you for your visit. It was very nice to meet you! I hope I will visit Breda soon :)

Good Luck Jan and Paul. Have a nice trip!


­