logo
Vliegen op Moskou op 27 maart 2018
Terugvlucht van Beijing op 16 april 2018

Terug naar Ulaanbaatar en trip door de stad

DSC 5670Het ontbijt van vandaag is gepland om 7.30 uur omdat we op tijd, om 8.00 uur, in de bus willen zitten naar Ulaanbaatar. Dat wordt dus wederom op tijd opstaan en gelijk spullen reisklaar maken.
Na het ontbijt gaan we richting bus en worden we uitgezwaaid door de mensen die de afgelopen dagen voor ons hebben gezorgd.

Voordat we de bus instappen, maken we snel nog wat foto´s van de groep tegen de achtergrond van het ger-kamp. De dag is zonnig en de lucht is mooi blauw. De bus vertrekt naar Ulaanbaatar, de klok staat op 8.30 inmiddels.

Ulaanbaatar ligt in een dal, omgeven door bergen. Al vanaf vele kilometers afstand kunnen we de stad zien liggen en zien we de laag smog die over de stad ligt. Wow, willen we daar naar toe? Het ziet er niet gezond uit.
Het grootste gedeelte van de vervuiling komt voor rekening van het stoken op hout en kolen, slechts een gering deel door het autoverkeer. De Mongoolse overheid heeft de aanschaf van hybride auto´s gepromoot, vandaar dat de stad vergeven is van de Toyota Prius. Vergeven inderdaad, want het verkeer in de stad staat meer stil, dan dat het rijdt. Om daar weer wat paal en perk aan te stellen, mogen op bepaalde dagen, bepaalde auto´s niet de weg op. Vandaag mogen de auto´s met kentekens eindigend op 3 en 8 niet rijden. Helpt het? Vast wel, maar de hele boel staat stil!

DSC 5633Nadat we de spullen in het hotel hebben gedropt, gaan we naar het Gandanklooster. Dat is een méér dan 180 jaar oud boeddhistisch klooster met zo´n 150 monniken. Het klooster heeft te lijden gehad onder de Russische heerschappij, maar sinds het communisme is beëindigd is het weer een belangrijk boeddhistisch centrum in Mongolië.

Aansluitend bezoeken we het centrale plein van Ulaanbaatar, het Sukhbaatar-plein. Een gigantisch plein waaraan het Parlement en het theater zijn gevestigd. Schuin achter het plein gaan we eten bij een Mongools BBQ-restaurant. Het werkt als volgt: pak één of meer schaaltjes, zoek groenten, vlees, pasta en wok-saus uit en geef het aan de kok. Die bereid in 2 minuten daar een heerlijk wok-gerecht van. DSC 5686Nog meer zin? Gewoon nóg ´n keer. Het is een all-you-can eat restaurant. Heerlijk gegeten!

Het is inmiddels halverwege de middag geworden en we gaan naar het
State Department Store. Een kollosale winkel waar bovenin souvenirs worden verkocht. Paul koopt en 3 heupflacons voor zijn vrienden.

We lopen naar het hotel om even benen te strekken. Duurt niet lang, want tegen 18.00 uur moeten we al weer gaan lopen. We hebben een afspraak om te eten met Tulga Gandavaa. Zie de afloop daarvan in dit blog-item.

Bekijk alle foto´s hier.


Geschreven door : Jan van Kuijk


­