logo
Vliegen op Moskou op 27 maart 2018
Terugvlucht van Beijing op 16 april 2018

Dagtripje door Moskou

BasiliekVergeet ieder vooroordeel over Moskou dat het een grauwe, grijze en saaie bende zo zijn. Eén ding mag je wel overeind houden en dat is dat het mogelijke een corrupte bende is. :-).

Zo, nu staan alle klokken gelijk en kun je rustig gaan meebeleven wat wij vandaag beleefd hebben!

Moskou bruist! Moskou is booming! Moskou is kicking! Genoeg enthousiasme? Paul en ik hebben toch redelijk wat steden in oost en midden Europa gezien in de afgelopen jaren. De meest oostelijke daarvan zijn Kiev en St. Petersburg. Ons enthousiasme over wat we hier zien kan niet op.

Na het ontbijt van vanochtend zijn we met de metro de stad in gegaan. Gaat prima! Met 3 haltes staan we vlak achter het Rode Plein en het Kremlin. Dat was het doel van de dag.

We hebben de hele dag rondgehangen in de omgeving. Het Rode Plein zelve is een belevenis om daar te zijn. De gebouwen rondom, te weten de Basiliuskathedraal, het GUM warenhuis, het Nationaal Historisch Museum, het Lenin mausoleum en het Kremlin zijn erg indrukwekkend om te zien.

Panorama Rode Plein

Controles zijn hier overal aanwezig. Overal passeer je detectiepoortjes en mensen met handdetectoren. Tassen moeten geregeld open. De metro in, winkels in. OK, rond het Rode Plein kan ik het me voorstellen. Het geeft zeker géén beangstigend gevoel. De controleurs gedragen zich gelukkig niet als voormalige kampbewaarders die we in de Bondsdag in Berlijn wel eens aantroffen. Het geeft meer het idee dat er in ieder geval geprobeerd wordt om mensen met verkeerde ideeën het moeilijker te maken hun ideeën te verwezelijken.

Achter het Kremlin troffen we een herdenkingsmoment aan voor de dodelijke slachtofferes bij de bioscoopbrand in Kemerovo in Siberië vorige week, waarbij enkele tientallen slachtoffers vielen. Met name veel kinderen. Er werden knuffels en rozen gelegd. Was erg indrukwekkend! In Kemerovo komen wij overigens niet. Dat is zo'n 250 kilometer oosteiljker dan Novosibirsk. Wij gaan met de trein zo'n 50 kilometer er bovenlangs.

We hebben gegeten in een Georgisch restaurant vlak achter het hotel. Een kaart alleen maar in het Russisch en de obers die alleen maar Russisch spreken. Maar …. de baas werd gehaald en sprak Engels. We hebben goed gegeten en uitleg gekregen over eten in Georgië. Altijd leuk!

Na het eten hebben we ‘een rondje metrostations’ gedaan. Onder Stalin zijn meerdere metrostations zó mooi gemaakt dat hij die ‘paleizen voor het volk’ noemde. De gewone man moest de rijkdom voelen en ervaren. St. Petersburg kent dat soort stations en Moskou ook. Marina had er een aantal aangestreept op de kaart. Het zijn eigenlijk allemaal stations die op de bruine lijn 5 liggen. Die lijn is een rondje om de stad heen en is makkelijk te doen. Zeker in de avond is het prima om dat te doen omdat de hoeveelheid mensen dan het laagst is. Dagelijks maken maar liefst 9 miljoen mensen gebruik van de metro. Die hoef ik niet allemaal op de foto.

metro Moskou

Kijk maar eens bij de foto´s!

Nog een afzakkertje in de bar van het hotel en naar bed. Morgen weer een dag!

Geschreven door : Jan van Kuijk

Koen
Leuk om te lezen!
marleen
Ben zeer onder de indruk van jullie verhaal en de foto's van Moskou. Wat is die Metro moooi!!
groet uit Breda
­