logo
Vliegen op Moskou op 27 maart 2018
Terugvlucht van Beijing op 16 april 2018

Wakker worden in een ger tent

2018 04 10 08.16.51Ken je het nog van vroeger? Sterren op de ramen van je slaapkamer als het ´s nachts gevroren had? Kringetjes condens blazen vanuit je bed? Voor mij is dat ook lang geleden. Voor het laatst in mijn geboortehuis op het Mgr. Nolensplein in Breda.

Vanochtend had ik een soortgelijke ervaring, maar dan met mijn bril.

We hebben onze eerste nacht geslapen in de ger-tent. Toen we naar bed gingen om 22.30 uur was het zo´n -6 graden en de kachel werd nog even opgestookt door de beheerder van het spul. Ik heb begrepen dat het hout en de kolen voor ongeveer 2 uur warmte geven en dat de Mongool dan uit bed gaat om de boel weer op te stoken. Zowel Paul als ik waren dat niet van plan.

2018 04 10 08.33.32Voor het eerst komt de lakenzak van mijn zus Marianne van pas. Die zakken had ze voor ons laten maken, maar in de trein hebben we die niet nodig gehad. Daar kregen we steeds lakenpakketten in plastic folie. In deze veronderstelde koude nacht, leek het gebruik van de zak mij een prima idee.  


Tegen 7 uur word ik wakker van de man die onze kachel komt opstoken en ik vond dat het moment om eens wakker te worden en de berichtjes op mijn telefoon te gaan lezen. Pak m´n bril en …. aangeslagen. Tenminste dat dacht ik. Die was dus gewoon aangevroren! Ik kon ruiten krabben! Het was -3 graden.


2018 04 10 08.57.49Ik moet zeggen: ik heb perfect geslapen!


Uit bed ga ik de tent maar eens opruimen. Wat ´n zooi. Even alles wat ordenen. Ik tel inmiddels 5 plastic tassen met boodschappen. Bier, limonade, wodka, brood, kaas, vleeswaren en ga zo maar door.

Ik betitel het als ‘iets te veel zooi´. Paul vindt het ‘goed voorbereid op pad´.


Tegen 9 uur gaan we naar het ontbijt

Geschreven door : Jan van Kuijk

Ernst-Jan
Heren, blijf posten!! Leuk om de verslagen te lezen vanuit een beperkte treinrit Breda - Utrecht. Ook leuk ?
Cor van Dijk
Jan en Paul,
Dat lijkt me schrikken als je wakker wordt met ijs op je bril. Vroeg me af wat jullie gaan ontbijten en of die yack waarop je verder reist ook al voor de gert staat. het blijft 'n leuke reis. Veel plezier en bedankt voor de verhalen.

Marleen
Wederom een mooi verhaal. Ben ook net uit bed. Met Volkskrant op schoot Een totaalk ander leven hier he?
Jullie hebben nog geluk dat er een kachel werd opgestookt. Op de boerderij waar ik geboren ben, sliepen we op een niet-geisoleerde zolder. Ijskoud als het vroor. Dus ook voor mij deja_vu.
Wat een prachtig gezicht; dat tentenkamp. Jullie hebben inderdaad een hoop zooi zeg. Moet je dat elke keer meeslepen?? Hebben de Mongolen geen eten????

Benieuwd naar vervolg van het reisverslag. Ook ik zal de dagelijkse
reportage heel erg missen.
Goede voortzetting jongens.
Marleen

Anke
Oh Jan zo herkenbaar ... alleen bij ons kwam niemand iets oostoken ;o))))
Irene
Jeetje wat een ervaring gelukkig had je een ruitenkrabber voor je bril en fijn om te lezen dat jullie goed geslapen hebben. Wellicht hebben jullie ook nog een hele foto van chengis Khan daar zat ik met spanning op te wachten maar ja we worden al zo verwend met de mooie foto’s en verhalen dus ik mag niet klagen. Wellicht als jullie straks thuis zijn kun je deze nog een keertje apart sturen. Ben benieuwd hoeveel Mongoolse cultuur jullie daar kunnen opsnuiven, moet er niet aan denken om straks jullie prachtige verhalen te moeten missen!

­