Naar Genghis Khan en Terelj National Park

DSC 5432Na het ontbijt gaan we met een busje op pad. Met de groep van 8 Nederlanders en Belgen in één busje. De tocht gaat eerst naar het standbeeld van Genghis Khan en aansluitend naar onze overnachtingsplek in het Terelj National Park.

Maar … we beginnen de tocht met een bezoekje aan de plaatselijke telefoon-provider. Even sim-kaartjes kopen voor de broodnodige communicatie. We kopen 2 kaartjes van 5Gb voor 15.000 tugrik, dat is omgerekend € 5,12. Daar kunnen we de komende 2 dagen wel mee voort :-).

Vervolgens gaan we eerst naar het Genghis Khan standbeeld.
Genghis Khan (https://nl.wikipedia.org/wiki/Dzjengis_Khan) was heerser van het Mongoolse Rijk van 1206 tot aan zijn dood in 1227. Hij bouwde een fabelachtig groot rijk op dat liep vanaf China tot aan de Donau! Dat ging niet altijd even zachtzinnig, er zijn er velen afgeslacht.
Ook grote delen van Polen en Hongarije vielen onder zijn heerschappij. Zijn kleinzoon Batu Khan kwam op 11 april 1241 in oorlog tegen de Hongaren in de slag bij Mohi in het noord-oosten van Hongarije. Het koste vele Hongaarse soldaten het leven!

Genghis Khan wordt in Mongolië nog steeds gezien als hun ´opperste leider´. Het standbeeld voor hem is in 2008 onthuld. Het ondergebouw is 10 meter hoog en het standbeeld zelve is 30 meter hoog. Samen dus 40 meter hoog! Er is 250 ton stainless steel gebruikt. Het standbeeld staat gericht naar het oosten naar zijn eigen geboorteplaats.

DSC 5423Voor het standbeeld staat een man met 3 roofvogels. Natuurlijk moet ik die even op mijn arm hebben. Dát is indrukwekkend!

We gaan met de lift in het standbeeld naar boven en komen, oneerbiedig gezegd, in het kruis van Genghis Khan boven. Aansluitend is het nog een trap naar boven om bij de bovenkant van het hoofd van het paard te komen. Vanuit daar is er pracht uitzicht over de omgeving.

Aansluitend gaat de route in de richting van het ger-kamp. Op de weg daar naar toe, bezoeken we nog een supermarkt. In het ger-kamp kunnen wel soft-drinks worden gekocht, maar dat is alles. Wil je ´n pilsje? Nu de kans en kopen! Er wordt gretig ingeslagen.

2018 04 09 13.56.04De rit naar het ger-kamp is niet geheel een keurig geasfalteerde weg. Op enig moment houdt het asfalt op een prachtige weg op, de vangrail gaat door, maar de weg verandert in een zandweg, om enkele meters verderop weer met asfalt verder te gaan. Rara, hoe kan dat? Geld op? Asfalt op? Vertel het maar.

Aangekomen op bet ger-kamp begint het te sneeuwen / hagelen. Binnen no-time is de omgeving wit met een pak sneeuw. dat begint lekker! Het ontvangst is wel hartelijk. We krijgen een tent waar we de komende twee nachten gaan slapen.

Als eerste is het nu tijd voor de lunch!

DSC 5451We gaan naar één van de bouwseltjes waar we een heerlijke maaltijd met soep en brood en aansluitend hand-gemaakte noodles krijgen. Dat gaat er best in. We kletsen nog wat met z´n allen en aan aansluitend ieder naar de eigen tent om even te relaxen. Paul doet één en ander op z´n foon en is daarna vertrokken.

Om 19.00 uur is het tijd voor de avondmaaltijd. We gaan met z´n allen naar de eetruimte waar we eerst een wodka proeven. Gezelligheid troef.
Het voorgerecht is een hors d'oeuvre en het hoofdgerecht aardappeltjes, een bolletje rijst, stoofvlees en wat rauwkost. De smaak is super!

Na het eten blijven we met z´n allen nog zitten en nakeuvelen. We gaan op tijd terug naar de tent en pitten. Op zich niet fout, omdat het de laatste dagen redelijk laat is geweest.